Tråkiga Sverige

Går in i en livsmedelsbutik för att handla.
Vad handla ??
Massa E nummer och andra tillsatser, nee de var inte vad som stod på min lista.
Men man tager vad man haver är det inte så?

Men vi kan säga så här , alla e nummer vi hittar i vår mat är godkända av EU dom är testade, oftast på råttor. På så sätt har man då kommit fram till att dessa inte är skadliga för människan. Sedan kan man ju tolka det hur man vill.
Men att undvika alla E:n är svårt. Så läs innehållsförteckningen och välj produkter med lite mindre E nummer så slipper du få i dig extra tillsatser.

Men till saker vi faktiskt kan undvika till varje pris.
Vitt mjöl och Vitt socker i all ära.
Vitt socker vet vi ju alla att det gör en FET, men man blir också sjuk.
Vitt mjöl bryts lätt ned till socker i vår kropp.
UNDVIK

Vill du använda socker och mjöl använd naturliga råvaror; råsocker, lönnsirap, honung- bovetemjöl, fullkornsmjöl, dinkelmjöl funkar fin fint även när du bakar.

Måste ta upp en till sak, hörde här om dagen, men jag har inte råd att äta sån där hälsomat, jag har faktiskt 3barn och deltidsjobb.
Mmm så kan man ju tro och tycka vad man vill, UNDANFLYKT eller ej?!
Hälsosam mat eller vad vi ska kalla det är inte dyrare än någon annan mat oftast blir det till och med billigare eller så ganska jämnt upp.
Vissa ekologiska varor är dyrare vissa är billigare så det jämnar ut sig och oftast till det bättre.
Prova, du kommer blir förvånad.


Vegetabiliska fetter; Kommer från växt riket ex avocado, nötter osv. Detta är bra fetter omättade eller fleromättade. Anses vara nyttigare än animaliska fetter som är mättat fett. Mättade fetter ökar risken för hjärt och kärlsjukdommar.
Härdat vegetabilsikt fett är däremot bildat av indutriell härdning, detta så fettet ska hålla längre. DÅLIGT!

Transfetter; är fett som innehåller transfettsyror vilken är en typ av omättade fettsyror.
Transfettsyror bildas av industriell härdning av fetter och oljor. Det bildas även naturligt transfett i SMÅ mängder ex hos kossorna och förekommer därav i mejeriprodukter.
Transfetter har liknande egenskaper som mättade fettsyror, trots att det är omättade.
Se innehålls förteckningen; delvis härdat fett eller härdat vegetabiliskt fett kan innehålla transfettsyror.
Godis, kakor, chokladbollar etc.

Vegetabilisk olja tillverkas av frön från oljeväxter och är ett absolut bra alternativ i köket.
Men alla oljor går ej att steka i!!!
Det kan bildas ämnen som orsakar sjukdomar.
Men visst finns ju dessa stekvänliga oljor också.
Oljor som man steker i bör ha en hög andel enkelomättade fettsyror.
Enkelomättade fettsyror är stabila och oxiderar inte så lätt.
Några oljor med mycket enkelomättat fett är olivolja (används till mat i ugn kan inte stekas på hög värme rykpunkt 190gr, avokado 255gr olja och rapsolja 238gr.
Använd hellre olja än smör.
Vegetabilisk olja förebygger hjärt och kärlsjukdomar och rinner av kött, fisk och grönsaker och är nyttiga på annat sätt.

En del info från wikepedia och nyfikenvital.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar