Sugen på godis ? =)

Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.
Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.


AzofärgämnenGenom att använda karmin kan godistillverkarna på naturlig väg göra godiset mer färgglatt. Tidigare användes azofärgämnen som kunde ge allergireaktioner hos känsliga personer. Dessa förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Efter att ha snabbscannat den svenska godismarknaden kan sund.nu med glädje konstatera att svenska godistillverkare inte använder azofärger. Dom finns främst i importerat godis.

Azofärgen E102, tartrazin, är förbjuden att användas i Sverige förutom i godis. Färgen kan ge häftiga allergireaktioner hos känsliga med hudutslag och svullnad på kroppen och i halsen.
Vi hittade E102 i Wasabiärtor och importerad choklad.


Härdade fetter
Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis. Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.

Nu är det ju inte så att vi äter godis för att det är nyttigt utan för att det är gott och finns tillhands överallt. I Sverige äter vi närmare 16 kilo godis per person och år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att bärkonsumtionen bara utgör 2 kg per person och år.


Tips för sundare godisvanor
  • Ät godis bara på lördagarna
  • Köp hälften så mycket som du brukar
  • Blanda upp godiset - 1/3 godis, 1/3 frukt och 1/3 nötter
  • Ät gärna godiset i samband med måltiderna
  • Ät hellre godis på dagen än på kvällen
  • Godis direkt efter lördagens träningspass är helt okej
  • Gör ditt eget godis så vet du exakt vad du får i dig

  • Fakta:
    INNEHÅLLSFAKTA
    Exempel på godis som innehåller E 120, karmin

    Ahlgrensbilar
    Geléhallon
    Geléhjärtan
    Nappar
    Hallonbåtar
    Kolabönor
    Geléormar
    Lakritspinnar
    Björnar
    Fox kola
    Vingummi
    Tablettaskar
    Engelsk konfekt

    Exempel på godis som innehåller E102, tartrazin, och säljs i Sverige:

    Christopher chocolate (Belgisk)
    Connoisseur (Engelsk)
    Wasabinötter

    Exempel på godis som innehåller E 904, schellack:


    Gräddkola
    Chokladrussin
    Vetepuffar
    Majskulor
    Bananchips
    Yoghurtöverdragna nötter
    Yoghurtöverdragna torkade frukter
    Tuggummikulor

    Exempel på godis som innehåller härdade fetter:

    Nougatägg
    Chokladägg
    Gökägg
    Dragéägg
    Kexchoklad
    Fudge
    Dumlekola
    Cocosprickar
    Rollo kola
    Pez
    Mars
    Engelsk konfekt
    Käck
    Mentos
    Campino

    Hämtat från sund.nu

    2 kommentarer:

    1. Tänkte på dig tidigare idag å att du inte bloggat på ett tag å så kom ett trevligt inlägg här. Man blir ju som lite äcklad av att läsa vad som finns i godiset.
      Hur går allt med starta eget o s v??
      Har varit så upptagen med jobb å allt å nu dök det upp i huvudet att jag måste fråga dig.
      Saknar er oxå! Kram

      SvaraRadera
    2. Usch, tur att jag inte vet vad alla dessa siffror o bokstäver betyder när jag äter mitt godis ;)
      Jo, det ska blir jätte kul med utsällning. Thank you :)

      SvaraRadera