Lussebullar på två vis



Lussebullar (original)

50 g jäst
100g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran
1 1/2dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

russin till garnering och ägg till pensling

Smula jästen i en bunke, smält smör och tillsätt mjölk, värm tills det är fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills jästen är smält.
Tillsätt kesella, saffran socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en deg, tillsätt ev mera mjöl.

Tänk på att du inte behöver använda allt mjöl, bättre för lite än för mycket.
Degen ska inte vara helt fast!!

Låt jäsa i 30min i bunken och sedan 30 minuter på plåt.
tryck i russin och pensla innan gräddning.

200 grader 8-12 min.

(säga vad man vill om att detta står på nyttigt gott ;) de är ju jul för sjutton )


Nyttiga lussebullar



3 dl fibrex
1 dl kuskakli
2-3 dl dinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1dl pumpafrön eller lite russin
1 paket saffran
2 ägg
1 burk 1% kesella
3 dl mjölk (sojamjölk)

blanda allt till en smet och klicka upp i muffinsformar.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader 12-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar