proteiner, kolhydrater och fett

Hade ett intressant samtal med min kära mor igår.
Hon tror att jag äter för lite.
Äter inte kött men äter fisk, vilket jag mår jätte bra av. Det är inte alla som mår bra av kött.
(Vissa magar har svårt att bryta ned detta.)

Hon menade då på att jag inte får i mig proteiner. Vilket enligt henne finns mest av i kött.
Äter inte heller mycket "kolhydrater" enligt henne, då dessa finns i ris, potatis och pasta.

Låt mig då klargöra för er alla

Proteiner finns i:
Fisk
Kött
Kyckling
Skaldjur
Ägg
Tofu
Quorn

Kolhydrater finns i:
Frukt
Grönsaker
Quinoa (vilket också är väldigt proteinrikt och glutenfritt)
Bovete (glutenfritt)
Dinkel
Pasta (fullkorn)
Bulgur (fullkorn)
Vildris/råris
Bröd (fullkorn)
Riskakor (snabba men dock bra efter träning)
Potatis ( räknas som snabba kolhydrater med koka kyl och värm upp = långsammare)
Bönor
Bär
Rotfrukter

Väljer man vit pasta/ris/bröd ger dessa snabba kolhydrater vilket resulterar i att blodsockret höjs för snabbt, kroppen pumpar ut insulin för att sänka nivån vilket i sin tur leder till att blodsocker nivån pendlar kraftigt och sjunker ner till minimum. Då i sin tur blir man trött, hungrig och SÖTSUGEN!

Fett finns i: (nu pratar vi nyttiga och naturliga fetter)
Avokado
Oliver
Lax och annan fet fisk ex; makrill och sill
Oliv/raps olja
Ost
Nötter
Mandel

En bättre syn på kosten, vilket visar att jag får i mig ALLT jag behöver. =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar